Hoe RFM-segmentatie kan bijdragen aan jouw bedrijfsgroei

Hoe RFM-segmentatie kan bijdragen aan jouw bedrijfsgroei

Klantsegmentatie is een essentieel onderdeel van elke marketingstrategie. Door jouw klanten in verschillende groepen te verdelen op basis van gemeenschappelijke kenmerken, kun je gerichtere marketinginspanningen leveren en de klanttevredenheid en winstgevendheid verhogen. Eén van de meest populaire methoden voor klantsegmentatie is RFM-segmentatie. In dit artikel bespreken we wat RFM-segmentatie is, waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf en hoe je het kunt toepassen om meer inzicht te krijgen in jouw klantgedrag.

Wat is RFM-segmentatie?

RFM staat voor Recency, Frequency en Monetary Value. Dit zijn drie belangrijke dimensies waarmee je de waarde van jouw klanten kunt meten. Recency staat voor hoe recent de laatste aankoop van de klant was, Frequency voor hoe vaak de klant bij jouw bedrijf koopt en Monetary Value voor de totale waarde van de aankopen van de klant.

Door de klanten in te delen in verschillende segmenten op basis van hun RFM-score, kun je gerichtere marketinginspanningen leveren. Bijvoorbeeld door meer aandacht te besteden aan klanten met een hoge RFM-score (d.w.z. recent, frequent en waardevol), kun je de klantloyaliteit en retentie verbeteren en meer kansen creëren voor upselling en cross-selling.

Waarom is RFM-segmentatie belangrijk voor jouw bedrijf?

RFM-segmentatie kan bijdragen aan jouw bedrijfsgroei door verschillende voordelen te bieden:

  1. Gerichte marketing: Door klanten in te delen in verschillende segmenten op basis van hun RFM-score, kun je gerichtere marketingboodschappen leveren die aansluiten bij de behoeften en interesses van jouw klanten. Dit kan leiden tot hogere conversiepercentages en meer klanttevredenheid.
  2. Klantloyaliteit: Door meer aandacht te besteden aan klanten met een hoge RFM-score, kun je de klantloyaliteit verbeteren en de kans op herhaalaankopen vergroten.
  3. Hogere winstgevendheid: Door de RFM-segmentatie toe te passen op jouw marketinginspanningen, kun je gerichtere upselling- en cross-selling-acties ondernemen die leiden tot hogere gemiddelde bestelwaardes en winstgevendheid.

Hoe kun je een RFM-segmentatie maken?

Als je klanten wilt segmenteren op basis van hun waarde, het aantal bestellingen en de frequentie van hun aankopen, is een RFM-segmentatie een handige methode. Met Market Insight gemaakt door Apteco hebben we een krachtige software waarmee je eenvoudig een RFM-segmentatie kunt maken.

Volg onderstaande stappen om je klantdata te segmenteren:

  1. Bepaal het aantal klantsegmenten dat je wilt maken. In dit voorbeeld maken we gebruik van vier segmenten gebaseerd op de bestedingen van de klant (M) en het aantal bestellingen (F). Maak een matrix waarbij het aantal bestellingen op de x-as staat en de waarde op de y-as.
  2. Bepaal vervolgens de cut-off points waarboven een klant als ‘hoogwaardig’ of ‘veelbestellend’ wordt beschouwd. Bijvoorbeeld, als een klant meer dan 10 transacties heeft en het totaal van de transacties meer dan € 5000 bedraagt. Maak nu voor elk segment de selectie die overeenkomt met je criteria.
  3. Sleep de selectie naar de segmentatie van Apteco en bepaal de periode (R) waarbinnen de transacties moeten vallen. Dit kan per maand, kwartaal, jaar of een andere periode zijn. De software zal nu de selectie toepassen op de klant en deze in het juiste segment plaatsen. Voor alle periodes die overeenkomen met de opgegeven periode, bijvoorbeeld jaar, kun je zien in welk segment de klant zich bevindt.
  4. Voeg het segment als kenmerk toe aan de klant, zodat je het kunt gebruiken in je selecties, visualisaties en marketingacties.
Hoe RFM-segmentatie kan bijdragen aan jouw bedrijfsgroei
migratie overzicht tussen segmenten per maand

Met de software van Apteco is het gemakkelijk om een RFM-segmentatie te maken en je klanten op waarde te segmenteren.  

RFM-segmentatie is een krachtige tool die kan bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. Door jouw klanten in te delen in verschillende segmenten op basis van hun RFM-score, kun je gerichtere marketinginspanningen leveren die aansluiten bij de behoeften en interesses van jouw klanten. Dit kan leiden tot hogere conversiepercentages, meer klantloyaliteit en een hogere winstgevendheid.

Conclusie

Als je gebruikmaakt van de juiste software zoals die van Apteco, kun je deze analyse eenvoudig zelfuitvoeren en je klantenbestand opdelen in specifieke segmenten. Zo kun je je klanten op een effectieve manier segmenteren en gerichte marketingboodschappen en -acties ontwikkelen om je klantrelaties te versterken en de omzet te verhogen.

Wil je zelf aan de slag met RFM-segmentatie en zien hoe dit in de Market Insight of de Software van Apteco werkt dan laten we je dat graag zien.

About Henri van Avezaath

Data is de rode draad in Henri’s loopbaan; op het snijvlak van techniek en commercie. Hij houdt er van om op zoek te gaan naar de beste manier om met data de klantbeleving te vergroten en bedrijven beter te laten presteren.